Sony pictures entertainment

Sony Pictures Entertainment, SPE eller endast Sony Pictures är ett amerikanskt bolag som producerar och distribuerar film samt tv-program genom ett antal olika plattformar. Företaget grundades år 1987 under namnet Colombia Pictures men sedan år 1991 går det under sitt nuvarande namn. Huvudkontoret hittar du i Culver City utanför Los Angeles, i Kalifornien. Sedan år 2017 är företagets VD Tony Vinciquerra. Sammanlagt har koncernen omkring 3 500 anställda. Genom åren har företaget tagit fram välkända satsningar som Who Wants to Be a Millionaire? och You Are What You Eat som båda gjorts om till svenska upplagor. Några filmer från Sony Pictures är exempelvis Hotell Transylvanien och Equalizer.

drjr3tmpkslzevxqabeq

Historien för dagens Sony Pictures börjar på Coca-Cola i september år 1987. Läskedrycksföretaget var då delägare till Colombia Pictures men ville sälja av sina andelar i företaget. Coca-Cola sålde sin del till TriStar Pictures som senare kom att heta Columbia Pictures Entertainment. Det blev några turbulenta år där ytterligare försäljning och uppköp gjordes innan det företag som vi idag kallar Sony Pictures såg dagens ljus år 1991. Film- och tv-världen är en bransch i ständig förvandling och tack vare tekniken har många idéer kunnat realiseras men den digitala världen innebär också en risk. År 2011 blev Sony Pictures hackade och över en miljon lösenord läckte ut.

United International Pictures

Det företag som distribuerar Sony Pictures i Sverige heter United International Pictures, UIP. Detta företag samarbetar med ett flertal andra företag som också de producerar film och tv. Under år 2018 är det detta företag som ansvarar för att filmer från Sony Pictures som Hotell Transylvanien 3: en monstersemester, Slender Man och Alpha får rätt typ av reklam och distribueras ut till biograferna.

Sony-Entertainment-Network

Sony Pictures producerar både animerade filmer, drama, samt thrillers som den spännande filmen Searching vilken har biopremiär under hösten 2018 i Sverige. Filmen som ännu inte har fått någon åldersgräns, handlar om ett kriminalfall där 16-åriga Kim spårlöst har försvunnit.

270 tv-serier

Sony Pictures som har verkat i branschen under en lång tid har hunnit med att producera hela 270 stycken tv-serier och 35 000 avsnitt. Bland några av dessa märks de välkända serierna Seinfeldt, King of Queens och The Young and the Restless. Den senaste hette under en period Makt och begär på svenska.

2000px-Sony_Interactive_Entertainment_logo_since_20160401.svg

Serien är en riktig långkörare som visades för första gången år 1973. Den skapades av William J. Bell och Lee Phillip Bell och utspelar sig i den fiktiva staden Genoa city. Det är främst TV 4 som har sänt serien i Sverige och de har också visat seriens spin-off Glamour.

Spel och appar

Som nämndes tidigare är det inte endast filmer och tv-serier som Sony Pictures skapar utan också spel och appar. Du kan ladda ner gratisappen till din mobil hos Apples AppStore eller exempelvis hos Google Play om du äger en Android. Eftersom Sony Picture alltid tänker på dig som publik lanserar de regelbundet både appar och filmer med syftet att göra ditt liv ännu roligare och bättre. Varför inte exempelvis ladda hem en app så att du alltid får en smurf i din ficka? Det är möjligt genom iTalk Smurf om du äger en Appletelefon. Har du en Android kan du få tillgång till hela smurfbyn genom appenSmurf Village.