Sony

År 1945 startade affärsmannen Masaru Ibuka en liten reperationsverkstad och med sin kompanjon, Akio Morita, tillverkade de ett år senare Japans första bandspelare – Type G. Tillsammans startade de företaget som då hette Tokyo Tsushin Kogyo (vilket på engelska betyder Tokyo Telecommunications Engineering Corporation). Efter ett besök på Bell Labs i USA fick Ibuka tillåtelse att använda sig av deras uppfinning, transistorteknologin. Medan amerikanarna fokuserade på militärutrustning och tillverkade transistorradios, var Masaru Ibuka och Akio Morita först ut med en lyckad radioapparat. De ändrade namnet till Sony Corporation 1958.

Sony har minst sagt accelererat sedan dess och erbjuder idag en stor variation av teknologi och elektronik inom många olika områden.

Deras produkter riktar sig inte bara till privata konsumenter utan det finns även en avdelning med produkter för professionella användare. Idag är Sony Corporation ett av världens största multinationella teknikkonglomerat med massor av dotterbolag. Du har med största sannolikhet kommit i kontakt med någon av alla deras produkter och chansen att du eller någon du känner har en Sony-produkt i hemmet är övervägande stor.

Bild och fotografi

Sony är experter inom många områden och inte minst inom bild och fotografi. TV och projektorer finns i olika designer och med olika egenskaper i en väldigt varierande prisklass, på så vis kan de nå ut till många olika behov och plånböcker.

sony-logo

De har även fotokameror och videokameror för olika ändamål och prisklasser. Det finns systemkameror med flertalet objektiv och andra tillbehör och de har även kompakta kameror som är enklare att hantera. Videokameror kommer i kategorier som actionkamera och kameror lämpade för musikvideoinspelning, bland annat.

Ljudsystem och hörlurar

Ett annat expertområde för Sony är ljudkvalitet, oavsett om det är hörlurar, bärbara soundbars eller avancerade ljudanläggningar. I denna kategori finns även MP3- spelare, hemmabiosystem, röstinspelare och ljudanläggningar anpassat till bilar. Även i ljudavdelningen har Sony Corporation flertalet produkter i varje underkategori för att nå ut till en bred publik. Sony Corporation äger även ett av de fyra största skivbolagen i världen, Sony Music Entertainment, som har huvudkontor i New York. Utöver det äger de flera skivbolag samt distribuerar flera självständiga skivbolag.

Mobiltelefoner och datorer

När det kommer till Sonys mobiltelefoni är det Xperia som gäller. Den första Xperia släpptes 2008, då Sony fortfarande hette Sony Ericsson. Xperia-modellerna kan delas in i tre olika generationer där den första kördes med Windows Mobile och den andra med Android.

sony (1)

Den tredje, vilken även är den nuvarande, kallas för NXT och kom till då Sony blev ensamma om sitt varumärke. Sony Xperia skapas i början som en serie av dataliknande mobiler och självklart producerar företaget även datorer, där kanske deras VAIO-modeller är de mest kända.

Produkter för professionella

Sony har produkter som inte bara passar för nybörjaren utan även för den professionella. Vilken av deras produkter du bör köpa beror såklart på vad du har tänk använda den till och på vilken nivå du befinner dig. Vill du till exempel köpa din första kamera kanske en av basmodellerna passar bättre så att du kan lära dig hur kameran fungerar och börja bekanta dig med företagets produkter. Om ditt intresse sedan utvecklas kan du med fördel byta upp dig när du märker att modellen är för basic för dig.